Daj mi swoje mieszkanie a Ci je przetransformuję..A może ten korytarz to taka wisienka na torcie?

Tak to jest, że pewne sprawy wracają do nas jak bumerang.
Tak też jest w przypadku mojej współpracy z Czytelnikami. 
Zaczynamy, od niewielkiej zmiany, aby potem dojść do momentu, gdy brakuje nam już pomieszczeń...
U Natalii w której już gościliśmy co przypomnieć możecie sobie tu:
DAJ MI SWOJE MIESZKANIE, A CI JĘ PRZETRANSFORMUJĘ, CZYLI...FRANKOWY POKÓJ JUŻ CZEKA NA WŁAŚCICIELA.
 zapewne dopadnie nas już za chwilkę ten syndrom, ponieważ od niedawna mamy na swoim koncie zmianę kolejnego z pomieszczeń jej mieszkania.

 Nie jest to aż tak wielka metamorfoza, bo koszty i prace były ograniczone,ale dla nas ważna.
Korytarz, przed zmianą wyglądał tak:


Długo zastanawiałam się jak niewielkim kosztem uzyskać u Natalii efekt jakiego oczekiwała.
 Miałam proponując zmianę nadzieje, że ta propozycja trafi idealnie w jej gust i szybko zrealizuje ten pomysł.
Zacznijmy od ścian:
taka mała zmiana to nie zdrada, nie nie BECKERSIE jestem Ci wierna, ale...SNIEŻKA SATYNOWA ZAGUBIONY LIST 503 była dla tego pomieszczenia pisana.

http://www.sniezkasatynowa.pl/kolor/503Ściany tym kolorem pomalowane zostały wszędzie, za wyjątkiem kawałka ściany na prawo od wejścia do mieszkania, na którą została położona tapeta. 
Propozycji tapet było kilka, od czarnych gałęzi aż do elementów złotych. 
Ostatecznie nie taki typowy złoty środek, ale jednak jakiś "środek" Natalia znalazła, która z wielu propozycji wybrała jedną jedyną, wcześniej mając zielone światło dla każdej z moich propozycji.
Przygotowując zmiany miałam koncepcję dwóch opcji rozmieszczenia mebli potrzebnych w pomieszczeniu.
Natalia wybrała propozycję numer 1:
KOMODĘ, którą do tej pory trzymała w salonie, licząc na to, iż jeszcze gdzieś się przyda i przestanie zagracać to pomieszczenie zaproponowałam przeprowadzić do drugiej części korytarza za ścianką. 
Chciałam pomalować ją tak samo jak pawlacz znajdujący się we wnęce przy pokoju Synka:

Wybrałam do tego kolor A353 grafitowy Śnieżki, który miał zostać przykryty drewnianym blatem/deskami-do kupienia w sklepach budowlanych i obejcowany, aby nadać mu indywidualne cechy i zintegrować z kolejnym meblem zlokalizowanym tuż przy wejściu do mieszkania.

Aby optycznie powiększyć przestrzeń zaproponowałam dwa lustra, pierwsze zaraz przy wejściu po lewej stronie mieszkania nad pierwszą z komód powieszone poziomo:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20392498/

i drugie na ścianie po prawej stronie 
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00392499/

Widoczna powyżej szafka HEMNES z IKEA na buty to marzenie Natalii, aby nie była taka jak wszystkie dodałyśmy coś indywidualnego:
Komody także mają  docelowo  dostać takie same gałki.
 Zaproponowałam trzy różne typy do wyboru, które można kupić w marketach budowlanych, IKEA, oraz na stronie www.regalka.pl
Korytarz dzięki takiemu wyodrębnieniu kolorów mebli w konsekwencji czego podzielony został na dwa osobne pomieszczenia stał się jakby krótszy, nadal posiadające te same cechy wspólne-dodatki czy blat mebli.



Ze względu na koszty nie proponowałam szafy, zaproponowałam wieszak, na którym płaszcze od dziś będą wieszane na wieszakach jak poniżej:
Wieszak został powieszony tak, aby na nim zmieściły się te pudła:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90374537/

Mapa została, ale zmieniona została jej lokalizacja wieszając ją między drzwiami do łazienki a pokojem Frania:

Tapeta, która wybrała z kilku propozycji Natalia zdobi ścianę zaraz przy wejściu do mieszkania.
Metamorfoza była szybka, meble pomalowane ekspresowo, a tapeta jak tyko dotarła zaraz znalazła się na ścianie. 
Taka współpraca to ostatnio rzadkość, bo się moi czytelnicy ślimaczą w pracach ręcznych.
Przywołuję Was do porządku!

A Wy, jeśli szukacie wsparcia, potrzebujecie rady i pomocy w tym, aby i Wasze wnętrze stało się "wasze"i aby chciało Wam się do tego domu wracać piszcie.
 Z przyjemnością pomogę.
szalenstwapannymatki@gmail.com
PM

only4walls PM

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

1 komentarz: